Mýtus rychlého zbohatnutí – Proč většina lidí nikdy nevyhraje v loterii?

magazin

Komu by se to nelíbilo: jen tak lusknutím prstu vyhrát pohádkovou výhru, která vám zajistí pohodový život až do konce vašich dní. A pak ještě vašim dětem a dětem jejich dětí… Jak rychle zbohatnout? A jde to vůbec?

Kdo nehraje, nevyhraje

Tak zněl dnes už polozapomenutý slogan Sazky. Na tom samozřejmě není co rozporovat – dokud si nekoupíme los nebo nevsadíme, naše šance je skutečně nulová. Co už ale slogan nedodává, je, že málokdy vyhraje i ten, kdo hraje.

Loterie je podnik na peníze. A to doslova. Na cenách pro vítěze pořadatelé vždy vyplatí méně, než kolik vybrali na částkách, které stovky, tisíce i milióny lidí vsadily. Než se do nějakého sázení pustíme, je potřeba si přiznat, že se podobné hry pořádají jen proto, aby vydělali jejich pořadatelé, nikoli proto, aby lidé vyhráli peníze. Jenže i přesto je to tak lákavé!

Loterie cílí na chudé

Smutným faktem je, že poskytovatelé loterií cílí většinou na ty, kdo penězi příliš neoplývají a rádi by k nim rychle a bezpracně přišli. Nejspíš vás to už také napadlo: jaký by byl život krásný, kdybychom nemuseli už nikdy pracovat, ale peněz na účtu téměř neubývalo? V reálném životě ale málokdo vyhraje alespoň částku, která by mu vynahradila všechno, co kdy do hry vložil.

Podle statistik Češi utrácejí v různých sázkách neuvěřitelné sumy. Někteří ani neváhají vzít si třeba i půjčku, ať už je to bankovní, nebo nebankovní půjčka, protože co když tentokrát už to vyjde? Čím víc do hlubin lákavého sázení propadají, tím méně vnímají čísla jako skutečné peníze. Jakmile se sázením začnete, je velmi obtížné přestat, právě kvůli onomu efektu „příště už to určitě vyjde“.

A tak zatímco chceme být „za vodou“, stojíme jen tak bezmocně na břehu a házíme do oné vody jednu minci za druhou, až docela ztratíme přehled o tom, kolik už jsme takhle zbytečně vyhodili. A druhý břeh je stále v nedohlednu…

Zaručené tipy, jak vyhrát? Neexistují

Oblíbenou disciplínou jsou rozhovory s výherci, kteří vystoupili na veřejnost a odhalili svou totožnost. Když se ale do jejich rad začtete, nezískáte z nich nic konkrétního. Jeden radí neopakovat výherní kombinace – šance, že se zopakuje přesně ta samá, je skutečně mizivá. Další upozorňuje na to, že je dobré nesázet oblíbená čísla, abyste se o výhru nemuseli dělit s velkým počtem lidí (třeba taková sedmička je skutečně oblíbená). Dobré je také vyhýbat se grafickým obrazcům (typu kříž nebo jiný obrázek).

Nikdo vám ale zaručený recept na výhru nedá. Ani to nejde – vždyť už samotný název „loterie“ pochází z holandského slova „lot“, tedy „osud“.

Loterií se nebojíme, investování ano

Je až paradoxní, jak lehkovážně lidé přistupují k sázení, zatímco před investováním zavírají oči, uhýbají nebo se rovnou pokřižují. Přitom je investování mnohem bezpečnější než jakýkoli hazard (jak už ostatně název napovídá). Pokud totiž investujete zodpovědně, můžete beze ztrát nechat své peníze vydělávat. Jestliže toužíte po vzrušení, které hazard nabízí, můžete se pustit do odvážnějších spekulací například na akciovém trhu. A vaše radost bude o to větší, že mnohem větší bude i vaše šance doopravdy vyhrát.

Pokud se bojíte, jestli není pozdě s investováním začít, vězte, že začít můžete kdykoli. Stejně tak není nikde psané, že musíte hned investovat statisíce. Je daleko lepší měsíc co měsíc investovat stokorunu a krůček po krůčku budovat finanční polštář než nechat všechno rozkutálet a na konci měsíce zkoumat stránky jako https://razdvapujcka.cz/pujcka-online.

Není žádná ostuda získávat informace o investování postupně – je to koneckonců pořádně velký svět a proniknout do něj si žádá určitý čas. Nemá cenu zastírat, že i při investování můžete o část peněz přijít, ale rozhodně máte celé rozhodování mnohem víc ve svých rukou, než kdybyste jen zaškrtli pár políček na papírovém losu.

Začněte pročítáním blogů o investicích, prozkoumejte, jaké podmínky pro investování skýtá přímo vaše banka, u níž máte vedený účet, zeptejte se mezi známými, kteří se třeba pro investování už nadchli, a v neposlední řadě poptejte několik investičních poradců. Ze všech těchto střípků si můžete začít utvářet vlastní obraz o světě financí a investic a třeba dostanete chuť to všechno vyzkoušet na vlastní kůži.

Jak se dostat za vodu?

Chceme-li být za vodou, myšleno po finanční stránce, bude naprosto nejjistější, pokud se o to pokusíme především vlastní pílí. Bez práce jednoduše nejsou koláče a než spoléhat, že třeba možná jednou vyhrajeme v nějaké loterii, bude (i pro vaše duševní zdraví) příjemnější, pokud osud vezmeme alespoň zčásti do vlastních rukou.

Hloupý hazardér sází, chytrý investuje, říkává se občas, a je na tom něco pravdy. Na náhodnou sázku v loterii sázet ve skutečnosti vůbec nemůžeme, zato na dobře promyšlené investice, navíc pokud investiční a finanční trh pravidelně sledujeme, je spoleh mnohem větší.

Začněte pročítáním rad, sledováním investičního světa a také nenásilným a postupným odkládáním části svého měsíčního příjmu, abyste měli nějaké finance k investování do začátku. Nezapomeňte své investiční portfolio dobře rozložit – diverzifikovat, abyste omezili riziko ztráty na minimum.

A pak už jen zbývá sklízet plody poctivé práce. Investováním málokdo zbohatne přes noc, ale zato tak postupně bohatne mnohem větší počet lidí, než kolik jich kdy vyhrálo snad všechny loterie světa.

Ať se v investování daří i vám! A sázení v loteriích si nechte jen jako občasnou kratochvíli pro chvíle, kdy nebudete vědět, kam s penězi.

Nejnovější články

PR článek

Další články autora

Umíte hledat i ty nejtajnější poplatky u finančních produktů? Naučíme vás to

Když si vybíráme finanční produkt, ať už jde o bankovní účet, kreditní kartu nebo...

Špičkový vlajkový model zůstává nejzajímavějším fotomobilem letoška

Společnost vivo patří k lídrům inovací v oblasti zobrazení a fotoaparátů. Letošní vlajkový model X100 Pro...

Bylinky na žaludek – Přírodní pomoc pro zažívací potíže

Bylinky na žaludek jsou osvědčeným způsobem, jak přirozeně podpořit zdraví zažívacího traktu. Bolesti žaludku,...

Jak nastavit deadliny, aby byly efektivní a měly smysl?

Také vám dělá problém nastavit termíny tak, aby byly realistické? Často to není vůbec...